Aktif Karbon Nedir? Nasıl Arıtma Sağlar?

Aktif Karbon Nedir? Nasıl Arıtma Sağlar?

Aktif karbonun yaygın uygulama alanı, suyun içinde mevcut organik madde, renk, koku, tat ve klor giderimidir. Ancak burada, sözkonusu olan sadece fiziksel bir süzme işlemi değildir. Aktif karbon sistemler, fiziko-kimyasal arıtma yapan sistemlerdir ve suyun arıtılması esnasında adsorpsiyon mekanizması işlemektedir. Aktif karbon kömürümsü ancak çok geniş yüzey alanına (1000-1500 m2/gr) sahip bir malzemedir. Organik kirliliğin olduğu sularda ve klor giderme amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.

Aktif karbon ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir konu, bakteri üremesi için uygun ortam oluşturabilmesidir. Çünkü, aktif karbon organik maddeyi tutar ve eğer suda bakteri varsa, bakteri bu organik maddeyi besin olarak kullanarak üreyebilir. Bu gibi durumlarda bakteri kaçağı oluşumu mümkündür. Bu sebeple aktif karbonun öncesinde ve sonrasında suyun dezenfekte edilmesi önemlidir.

AKTİF KARBON MALZEMENİN KULLANIM ÖMRÜ NE KADARDIR?
Aktif karbon malzemesi 1-2 senede bir değiştirilmelidir, filtreler asit ile yıkanarak da yeniden kullanılabilir, asitle yıkama yöntemi Hemodiyalizde risk oluşturabileceği için tercih edilmez. Ayrıca Hemodiyaliz de su arıtma sistemlerinde kullanılan aktif karbon un 6 ay -1 yılda bir değiştirilmesinde fayda vardır.